Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Adobe će do kraja godine aktivno tražiti od korisnika da prestanu da koriste Flash

Adobe će do kraja godine aktivno tražiti od korisnika da prestanu da koriste Flash

Već izvijesno vrijeme je poznato da će Adobe prestati da podržava Flash do kraja 2020. godine, a sada su se pojavile informacije o tome koliko će kompanija agresivno sprovoditi ovaj plan. Prema navodima, Adobe će kasnije tokom godine od korisnika tražiti da izbrišu Flash sa svojih uređaja.

 

Pored toga što više neće nuditi mogućnost preuzimanja Flash-a, kompanija takođe upozorava korisnike da će blokirati puštanje bilo kakvog Flash sadržaja u plejeru od 2021. godine. Flash je poznat po tome da predstavlja noćnu moru kada je sigurnost u pitanju. Naravno, bez zvanične podrške napadači bi bili još više ohrabreni da iskoriste ranjivosti platforme.

Novi pristup kompanije Adobe, u kojem se sada veoma jasno i oštro stavlja do znanja da više neće biti moguće korištenje softvera i korisnici se mjesecima unaprijed obeshrabruju da ga koriste, dosta je drugačiji od pristupa koji je kompanija imala pre desetak godina. Adobe je svojevremeno sugerisao da Apple nameće restrikcije na vebu time što zahtijeva da iPhone i iPad uređaji koriste HTML5 za “rich web” sadržaj umesto Flash-a. Međutim, sada čak i Adobe smatra da je Flash nepotreban teret koji je potrebno odbaciti.

 

Engadget

Podijeli post