Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Njemačka nastavlja sa postavljanjem 5G mreže

Njemačka nastavlja sa postavljanjem 5G mreže

Njemačka i pored korona virusa nastavlja da širi 5G mrežu koja bi do sredine jula trebalo da bude dostupna za oko 40 miliona ljudi a sada je već postavljena u 1.000 gradova. I to je učinak samo jedne telekomunikacione kompanije.

Jedan od najvećih tamošnjih operatera odlučio se na ovakakv korak s obzirom da su se i proizvođači telefona preorjentisali na 5G tehnologiju koja donosi brži i precizniji protok podataka.

5G nije skroz nova mreža već dodaje nove funkcije postojećoj 4G mreži. Naravno, moguće je praviti sve ispočetka, ali su se Nijemci odlučili da nastave saradnju sa kompanijma Ericsson i Huawei sa kojima su radili i ranije. Tako je i obnovljen ugovor sa kineskom kompanijom koja obezbjeđuje naprednu tehnologiju za 5G.

Ova odluka je bitna na nekoliko nivoa i dolazi u svjetlu velikih sukoba Kine i Amerike upravo na temu 5G i sličnih tehnologija. Amerika je još prošle godine zabranila tamošnjim kompanijama da sarađuju sa kineskim na polju tehnologije što je dijelom ublaženo prije nekoliko dana. U isto vrijeme, Velika Britanija je Huaweiu dala zeleno svjetlo za snabdijevanje dijelova britanske mreže 5G.

Blic

Podijeli post