Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Kako odabrati pravi hosting paket?

Kako odabrati pravi hosting paket?

Preskočili ste prvi korak u kreiranju sajta i odabrali naziv domena. Sljedeći korak je odabir hosting kompanije i odgovarajućeg hosting paketa. Kada je hosting kompanija u pitanju, postoje tri bitna faktora: brzina, bezbjednost i podrška. Problem je što većinu ovih stvari možete provjeriti tek kad postanete korisnik, pa je poželjno potražiti mišljenja korisnika na internetu.

Preporuka je da prije konačne odluke i plaćanja hostinga „istestirate“ tehničku podršku, da bi vidjeli koliko brzo odgovaraju na upite. Koliko god dobro znali engleski, tehnička podrška na srpskom je dobrodošla, što je plus za domaće hosting kompanije. Pored toga, ako odaberete lokalnu kompaniju, podrška telefonom je neuporedivo jeftinija nego da zovete inostranstvo, a kad je problem veliki i nemate vremena za čekanje odgovora na tiket ili email, cijenićete mogućnost zvanja podrške.

 

Dijeljeni, VPS, namjenski… Za koji se odlučiti?

 

Postoje tri različite vrste hostinga. Kod dijeljenog hostinga više sajtova dijeli jedan server, a svu brigu oko podešavanja i održavanja servera (ali ne i samog sajta) preuzima hosting kompanija. Dijeljeni hosting je ono na šta se najčešće misli kad se kaže hosting i najbolji je izbor za sajtove malih i srednjih firmi. VPS (virtual private server), odnosno virtuelni server podrazumjeva odvojeni i nezavisni dieo servera koji se ne dijeli sa drugim sajtovima, pa je samim tim omogućena mnogo veća fleksibilnost u podešavanjima i mnogo više resursa. Pogodan je za sajtove kojima je potrebno više resursa ili koriste specifične aplikacije. Na kraju, postoje i namjenski (dedicated) serveri, gde je cio računar samo vaš, kao i svi njegovi resursi, ali je ovo i najskuplje rješenje, pa je namjenjeno najzahtjevnijim sajtovima, aplikacijama i sistemima. Ovom prilikom ćemo se pozabaviti deljenim hostingom, jer je to najbolje rješenje za sajtove malih i srednjih firmi, ali i pojedinaca.

Šta je bitno?

Ako pogledate detaljan opis hosting paketa, kod iole ozbiljnijeg hosting provajdera, vidjećete nekoliko desetina stavki, pa će tehnički slabije potkovani izgubiti volju za upoređivanjem. Srećom, moguće je izdvojiti nekoliko stavki koje su veoma bitne i na njima zasnovati odluku.

Najbitnije stvari koje hosting provajderi naplaćuju kod dijeljenog hostinga su protok i zauzeće resursa računara (prije svega diska). Zato prvo morate definisati neke bitne parametre, pri čemu je veoma važno da budete iskreni prema sebi. Koliko posjetilaca očekujete? Sajt posvećen maloj lokalnoj zajednici ili fotografskoj radnji teško da će ikad imati milionsku posjećenost. Čak i ako ste izraziti optimista, teško da će nov sajt privući mnogo posjetilaca, bez reklamne kampanje. Google i Facebook kampanje vam mogu značajno povećati posjećenost, pa eventualna planirana marketinška ulaganja mogu bitno uticati na izbor hosting paketa.

Kakav će biti sadržaj na sajtu i koliko će ga biti? Svaka multimedija troši resurse, pa će sajt sa mnoštvom fotografija i videa koje držite na svom serveru zahtjevati veći hosting paket. Kada te stvari definišete, makar okvirno, možete prijeći na stavke iz opisa paketa.

 

Prostor na disku

Planirate sajt za svoju firmu ili sebe lično, pa sadržaja neće biti previše i može vam se učiniti da je i najmanji paket dovoljan. Razmislite ponovo. Ukoliko planirate da koristite email sa sopstvenim domenom morate uračunati i taj prostor u zauzeće diska. A on umije da naraste i to poprilično, naročito ako ima više radnika, pa samim tim i email adresa. Naišli ste na ponudu sa neograničenim prostorom na disku? Suviše je lijepo da bi bilo istinito, pa dobro pročitajte „sitna slova“. Takva ponuda bi se maksimalno zloupotrebljavala, pa se hosting kompanije štite raznim ograničenjima koja ne ističu u prvi plan.

Mjesečni protok

Obično je ograničen na nekoliko GB, ali sve češće ćete i u najpristupačnijim hosting paketima naći podatak da je protok neograničen. Za razliku od prostora na disku, moguće je da protok bude neograničen, mada se i tu ponekad dešava da postoje neka druga ograničenja, pa dobro provjerite uslove. Ukoliko postoji mjesečno ograničenje, provjerite šta sve ulazi u protok (email, FTP…). Ponekad čak i sajt sa malom posjećenošću, ali slabom optimizacijom, može napraviti veliki protok. U svakom slučaju, što više protoka u okviru paketa, to bolje.

Sistemi za zaštitu sajta

Ukoliko vam zatreba više prostora na disku ili veći protok, lako ćete doplatiti za bolji paket, ali sajt koji zbog DDoS ili drugih hakerskih napada ne radi je ogromna antireklama, pa dobro pogledajte koje sve sisteme zaštite sajta hosting kompanija nudi. Nije dovoljno ako navedu da brinu o vašem sajtu, već provjerite šta tačno pod time podrazumjevaju. Ovde ne važi izreka da od viška glava boli, pa što više sistema ima, to bolje. Zaštita od DoS i DDoS napada je veoma bitna, jer oni mogu ugroziti rad sajta i učiniti ga nedostupnim. Hakovanje je takođe velika i realna opasnost, pa vam treba hosting koji brine o tome i redovno primjenjuje sve „zakrpe“ koje sprečavaju upade hakera, ali i prepoznaje pokušaje upada otkrivanjem šifri. U korisne stvari spada i zaštita sajta od spam komentara. Bolji hosting provajderi nude i prepoznavanje i uklanjanje zlonamjernog koda sa sajta, čak i prije nego što shvatite da problem postoji. Neke kompanije nude ovu uslugu, ali je dodatno naplaćuju.

Pozitivan primjer je kompanija SuperHosting, koja čak i u najpristupačnijim paketima nudi kompletnu zaštitu, uključujući sve što smo nabrojali. Do kraja mjeseca imaju zanimljivu promociju, sa popustom od čak 60% na hosting pakete, a uz to dobijate i .RS domen potpuno besplatno. Čak i ako ste planirali samo kupovinu domena, zahvaljujući ovoj akciji možete dobiti i domen i hosting po cijeni koja je približna redovnoj cijeni samog .RS domena.

 

 

Dodatni i parkirani domeni, ali i poddomeni

Odlučili ste da pored .RS registrujete i .COM ili neki drugi domen za vaš sajt? Budite sigurni da hosting paket podržava parkirane domene, kako bi se vršilo preusmjeravanje na osnovni sajt. Ukoliko će vaš sajt imati još neku verziju, sa drugim domenom, dobro je da hosting paket ima mogućnost dodavanja par add-on domena. Treba obratiti pažnju i na broj raspoloživih poddomena, naročito ako planirate blog u formi blog.nazivsajta.rs ili forum kao poddomen.

Broj baza podataka

Samo veoma jednostavni sajtovi ne zahtjevaju baze podataka. Ukoliko želite da sajt napravite u nekom od popularnih CMS-ova (WordPress, Joomla…) baza vam je neophodna. Ako želite i forum, trebaće vam još jedna baza (teoretski može u istu kao i CMS, ali se ne preporučuje). Ako ćete u okviru jednog hosting paketa imati više sajtova, trebaće vam i više baza.

Besplatne aplikacije

Iako većinu aplikacija možete instalirati i ručno, neuporedivo je lakše, naročito za početnike, ukoliko je  hosting kompanija u svoj kontrolni panel implementirala podršku, jer na taj način možete instalirati WordPress, Magento, phpBB (forum) i druge aplikacije u samo par koraka.

Nije lako, ali nije ni bauk

Kao što možete vidjeti, postoje elementi kod kojih treba obratiti posebnu pažnju i koji mogu bitno uticati na ono što dobijate od hosting provajdera, ali čak i ako ste početnik možete sami odabrati paket koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

 

PCPress

Podijeli post