Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Nova tehnologija u borbi protiv lažnih vijesti

Nova tehnologija u borbi protiv lažnih vijesti

Uoči izbora u SAD 2020. godine, grupa velikih medijskih organizacija ponovo će raditi zajedno kako bi pokušala da stane na put lažnim vijestima. Trusted News Initiative (TNI) je koalicija vodećih izdavača i Microsoft-a koji su se obavezali da će zajedno raditi na suzbijanju dezinformacija.

Nova tehnologija verifikacije sadržaja

Ove godine, tim će pokušati da koristi novu tehnologiju verifikacije, koja je nazvana Project Origin, kako bi isprobali i označili legitiman sadržaj. Na taj način, nadaju se, prevaranti ne mogu da lažiraju naslove i prenesu ih kao prave vijesti tako lako kao nekad.

„Oznake brenda, stilovi i drugi tradicionalni pokazatelji povjerenja,“ kaže BBC u izjavi, „više nisu dovoljni da osiguraju legitimitet sadržaja.“ Zbog toga će Project Origin priložiti „digitalni žig“ tekstovima TNI partnera koji pokazuje da su vijesti proizašle iz zvaničnog izvora. Ideja je i da se pomogne ljudima da pronađu vijesti od povjerenja, ali i da filtriraju lažni sadržaj. Nažalost, još uvek nema riječi o tome kako će to raditi – standardi za Project Origin tek treba da budu objavljeni.

Članovi TNI-a uključuju BBC, NYT, CBC i WSJ, kao i Google, Facebook i Microsoft, a AP i Washington Post se pridružuju ove godine. Verovatno će Google i Facebook morati da snose najveći dio odgovornosti nakon što su toliko dugo bili inkubatori lažnih vijesti. Nažalost, Project Origin od sada neće biti standard, već će se važiti u mjesecu neposredno pred izbore 2020. godine.

 

Izvor: Engadget

Podijeli post