Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

7 razloga zbog kojih je Ubuntu bolji od Windows sistema.

7 razloga zbog kojih je Ubuntu bolji od Windows sistema.

Windows 10 je dobar operativni sistem. Kao najnovija verzija Microsoftovog vodećeg proizvoda je najpopularniji operativni sistem na globalnom nivou, kod kuće i poslovnih korisnika. Ipak, to ne znači da je on za vas najbolja opcija. Možda ste čuli za Linux operativni sistem, Ubuntu distribuciju. Ako je niste isprobali možda ste propustili neke vrhunske karakteristike.

U nastavku ćemo vam ukazati na stvari koje Ubuntu radi bolje od Windowsa.

 

 Ažuriranja

Tek što sjednete za svoj Windows računar pojavljuje se iskačući prozorčić sa zahtjevom da ažurirate Windows sistem. Nakon što menadžer za ažuriranja preuzme potrebne datoteke, morate ponovno pokrenuti računar. U prethodnim izdanjima ste mogli odabrati kada ćete pokrenuti računar.

Međutim, Microsoft je odlučio da će vam Windows 10 odrediti nasumični ponovno restart vašeg računara kad to najmanje budete očekivali. Tek što ponovno pokrenete sistem, otvorite svoj omiljeni softver, pojaviće se drugi iskačući prozorčić koji traži da ažurirate softver prije nego što ga budete mogli koristiti.

Ubuntu ažuriranje

Do ove situacije dolazi zbog toga što Windows i macOS zasebno obrađuju ažuriranja operativnog sistema i aplikacija. Windows Update se fokusira prvenstveno na kritična ažuriranja infrastrukture, a po aplikacijama je potrebno zahtijevati ručna ažuriranja po potrebi.

Ubuntu pristupa na malo drugačiji način. Instalacijama i ažuriranjima se upravlja putem repozitorija. Umjesto da preuzmete aplikaciju s web lokacije razvojnog programera, repozitoriji sadrže softver spakovan za vaše Ubuntu izdanje. Upotrebom ovih repozitorija Software Updater vas može obavijestiti o nadolazećim ažuriranjima.

Nisu samo ažuriranja aplikacija tako odrađena, ažuriranja operativnog sistema se takođe isporučuju uz Software Updater. To ga čini jedinstvenim odredištem za upravljanje svim vašim ažuriranjima, što je daleko jednostavnije od ažuriranja po svakoj aplikaciji posebno koja se nalaze u sistemu Windows 10.

 

Sigurnost računara

Ako ste ikad koristili Windows računar znaćete da vam treba antivirusni softver. Windows je već dugo meta zlonamjernog softvera, prevare i virusa. Dio toga je zbog sveprisutnosti jer je mnogo lakše pisati zlonamjerni softver za najpopularniji operativni sistem.

Međutim, to se događa i zbog načina na koji Windows 10 obrađuje sigurnost računara. Nema sumnje da je Ubuntu sigurniji od Windows sistema. Korisnički nalozi u Ubuntu imaju puno manje dozvola na nivou cijelog sistema nego u Windows okruženju.

To znači da ako želite izvršiti promjenu u sistemu, poput instaliranja aplikacije, morate za to unijeti šifru. U Windows sistemu toga nema. Ovo čini izvršavanje zlonamjernog softvera izazovnijim u Ubuntu sistemu. Microsoft je uveo kontrolu korisničkih računa (User Account Control) koja obavlja sličnu funkciju. Uprkos tim kritičnim razlikama Linux nije imun na viruse, samo je manja vjerojatnoća da će se sistem zaraziti. Svejedno biste trebali paziti i sigurno pregledavati web, posjećivati samo provjerene web stranice i biti oprezni.

 

 Personalizacija

Microsoft ograničava količinu personalizacije koju možete učiniti u njegovom operativnom sistemu. Iako je Windows 10 najprilagodljivije izdanje do sada, još uvijek nije nigdje ni blizu Ubuntu operativnog Sistema.

Ako ste koristili ili barem vidjeli starije verzije Ubuntu sistema, možda će vas odbiti trenutna verzija. Srećom, nedavna izdanja su dovela sistem do savremenih standarda.

 

 Sistemski resursi

Ubuntu je jedna od najboljih opcija za oživljavanje starijeg hardvera. Ako se vaš računar sporo pokreće i ne želite kupovati novi hardver, rješenje može biti instaliranje Linux sistema. Windows 10 predstavlja operativni sistem s puno karakteristika, ali vam vjerovatno ne trebaju ili ne koristite sve funkcije koje su ugrađene u softver. Međutim, sposobnost je i dalje tu i crpi resurse iz vaših primarnih zadataka.

Dijeljene RAM memorije

Ubuntu nije jedina „lightweight“ distribucija Linuxa koja vašem starom računaru može udahnuti novi život, ali je među najpopularnijim i stabilnijim. Tokom instalacije možete odabrati standardne ili minimalne postavke dodatno smanjujući veličinu i zahtijevanje resursa. Takođe se u Windows sistemu pokreće mnogo pozadinskih procesa, a nije lak zadatak preuzeti kontrolu nad njima. Nasuprot tome, kod Ubuntu sistema cijeli je operativni sistem dizajniran za vaš unos. To podupire Linuxov mentalitet da je to vaš računar i da bi rješenje trebalo biti na vama.

 

Živo okruženje

Ako prije niste koristili Windows sistem pa se odlučite da ga isprobate, morate se obvezati da ćete ga prethodno instalirati na svoj računar. To bi moglo dovesti do problema poput gubitka podataka ako kasnije odlučite da ne volite Windows sistem. To nije slučaj kod Ubuntu. U Ubuntu sistemu možete snimiti instalacione datoteke na CD ili ih upisati na USB stick i pokrenuti direktno s tog medija. Ovo je u potpunosti ispravna verzija operativnog sistema, što znači da možete isprobati svaki aspekt Ubuntu-a bez obavezivanja  na njegovu instalaciju na vaš hard disk.

Ne sviđa vam se? Nema problema, samo ponovno pokrenite računar i vratićete se na svoj prethodni operativni system, kao da se ništa nije dogodilo. Ova karakteristika nije jedinstvena samo za Ubuntu, postoji još Linux distribucija koje možete pokrenuti preko USB sticka.

 

Softver

Jedan od glavnih razloga koji ljudi navode kao razlog ostajanja uz Windows system je njegov softver. Zapravo, većina Windows programa koje redovno koristite nisu lako dostupni na Ubuntu ili bilo kojoj drugoj Linux distribuciji. Dakle, kako je Ubuntu softver bolji od softvera Windows 10 sistema? Jednostavan odgovor je da je većina Linux softvera otvorenog kôda. Prelaskom na Ubuntu otvarate svijet besplatnog i otvorenog softvera (FOSS). Kada prvi put pokrenete sistem nećete pronaći Microsoft Office, ali će vam umjesto toga biti dostupan Libre Office.

Linux softver

Isto se odnosi i na većinu omiljenog softvera. Dok su neke aplikacije dostupne putem Snap Store ili kao „DEB“ paketi za preuzimanje, moći ćete naći alternativne programe. Sam Ubuntu je čak predinstaliran zalihama izdanja svakodnevnih aplikacija.

Hoćete li smatrati da je to vrlo pozitivno zavisi o vašem ukupnom utisku o tome. Međutim, ako razmišljate o prelasku na Ubuntu vjerovatno vas već zanima FOSS i takođe bi bili otvoreni za prelazak na alternativne programe.

 

Besplatan je

Za razliku od Microsoft Windows operativnog sistema, Ubuntu je potpuno besplatan. Ovo ne samo da vam štedi novac na licenci za Windows sistem nego i znači da možete da uštedite novac i na novom hardveru odustajući od predinstalacije Sistema  Windows. Dok je Microsoft u početku nudio besplatna preuzimanja Windows 10 operativnog sistema, mogućnost je bila ograničena i sada je istekla. Da, po stoje neki načini da Windows 10 dobijete besplatno ili jeftino, ali oni su ograničeni. Ubuntu je uvijek bio i uvijek će biti besplatan.

Windows cijene

Dosta novca se daje za Windows operativni sistem, pogotovo ako tražite OS za oživljavanje starog hardvera. Ubuntu je najbolji izbor za vas. Ako cijenite softver i imate nešto novca sa strane, uvijek biste mogli razmotriti donaciju za Ubuntu.

 

Windows vs. Ubuntu: Koji vam se više sviđa?

Sve u svemu, Windows 10 i Ubuntu su fantastični operativni sistemi, svaki sa svojim prednostima i manama. Sjajno je što imamo takav izbor. Windows je uvijek bio zadani operativni sistem, ali postoji puno razloga za razmatranje prelaska na Ubuntu.

 

Ako ste napravili sigurnosnu kopiju i spremni ste za promjenu, vrijeme je da instalirate Ubuntu na vaš računar putem USB interfejsa.

 

PC Chip

Podijeli post