Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Kraj dominacije GPS sistema? Kinezi lansirali sopstvenu tehnologiju

Kraj dominacije GPS sistema? Kinezi lansirali sopstvenu tehnologiju

Već decenijama SAD imaju monopol nad tehnologijom pozicioniranja i navigacije zahvljajujući svom Globalnom pozicionom sistemu (GPS), odnosno satelitima kojima upravlja vojska te zemlje, a koji danas pružaju okosnicu za snalaženje u prostoru milionima uređaja širom svijeta. Međutim, sada dobijaju konkurenciju.

S obzirom na to da je ovakva vrsta tehnologija postala ne samo ključna za razne vojne operacije, već i sam temelj moderne ekonomije, nije ni čudo što sve više zemalja širom svijeta pokušava da nađe način da se odvoji od američkog GPS sistema.

Ovaj zadatak nimalo nije lak, uprkos tome što je nekoliko zemalja, poput Rusije, Japana ili Indije uspjelo da učini nešto slično. Međutim, zna se ko je najveća konkurencija Sjedinjenim Američkim Državama u svim tehnološkim stvarima, pa i u ovome. Naravno, Kina.

U posljednjih 20 godina, Kina je lansirala više od 30 satelita u kosmos i uložila na milijarde dolara u svoj Beidou sistem, koji je pandan američkom GPS-u. Sada je došao trenutak da se stavi šlag na tortu – lansiran je i poslednji satelit u “Beidou sazvježđu”, prenosi Tech Crunch.

Bez obzira što sistemi za pozicioniranje možda ne mogu da se upotrijebe neposredno protiv konkurencije, svakako je veliki uspjeh kada ne morate da se oslanjate na tuđu tehnologiju i infrastrukturu.

Danas je, sviđalo se to nama ili ne, većina našeg života određena upravo ovakvim sistemima i tehnologijama, pa je međunarodna saradnja apsolutno neophodna kako bi se osiguralo da ne postoje nikakve zloupotrebe. Kako će se to razvijati kada su konkretno Kina i SAD u pitanju, ostaje da vidimo.

 

B92

Podijeli post