Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Sony nudi nagrade za pronalaženje grešaka u radu Playstationa 4! Najveća nagrada 50.000 USD!

Sony nudi nagrade za pronalaženje grešaka u radu Playstationa 4! Najveća nagrada 50.000 USD!

Iako se japanska kompanija i proizvođač konzola za igre, Sony punom parom bacio u oglašavanje i prebacivanje na Playstation 5 i sve ono što bi nam ta konzola trebala predstaviti i donijeti, to ne znači da će PS4 biti imalo zanemaren. Baš naprotiv, najnoviji potez kojeg je napravio Sony pokazuje kako njihovi  stručnjaci itekako brinu za sve one koji posjeduju Playstation 4 ili Playstation 4 Pro i da ne žele da ni na koji način ti ”gameri” budu oštećeni i lišeni užitka igranja igara na toj konzoli.

O čemu se tačno radi? Sony je nedavno na internetu objavio vijest kako će svakom ko na Playstation 4 ili Playstation 4 Pro konzoli, pronađe bilo kakav kritični ”bug”, odnosno veliku grešku koja tu konzolu na bilo koji način sprječava u radu, dodijeliti novčane nagrade, koje zajedno iznose 50.000 američkih dolara.

Ovaj program je u prošlosti bio rezervisan samo za određene korisnike

Ovaj Sonyjev program već neko vrijeme postoji i aktuelan je već neko vrijeme, no razlika je u tome što je tek od nedavno, Sony dopustio svim korisnicima učestvovanje u njemu. Do prije nekoliko dana, samo su određeni korisnici imali pravo učešća, ali to se promijenilo.

Do promjene je došlo nakon što je Sony sklopio partnerstvo sa HackerOne-om, nakon čega je došlo do pokretanja javnog Sonyjevog programa lova na ”bugove”, kojeg je Sony nazvao ”Playstation Bounty Program”. Ko može učestvovati? Gotovo svako. Zajednica za istraživanje rada Playstation 4 konzole, ”gameri” i svako ko želi sam da isproba sigurnost Playstationa 4 i Playstation 4 mreže, može slobodno učestvovati u ovom programu.

 

Veće greške u radu Playstationa i njegove mreže plaćaju se 3.000, dok se manje plaćaju 100 USD

Na internet stranici HackerOne-a, jasnije su objašnjena pravila u vezi otkrivanja grešaka u radu Playstationa 4 i Playstation 4 mreže. Maksimalna nagrada koju jedan korisnik može dobiti, ukoliko otkrije neku veliku grešku u radu, je 3.000 američkih dolara, dok oni korisnici koji primijete manje greške u radu, a koji to primijete, mogu dobiti novčanu nagradu u iznosu od 100 američkih dolara što opet nije loše.

 

Glavna nagrada iznosi 50.000 USD

Svi oni korisnici koje zanima otkrivanje različitih ranjivosti u radu Playstationa 4 mogu se kvalifikovati za osvajanje glavne nagrade: iznosa od 50.000 USD. Otkrivanje manjih ranjivosti u radu PS4 konzola korisniku može donijeti nagradu od 500 USD. Prema izvještajima sa HackerOne internet stranice, korisnicima je dosad već isplaćeno oko 174.000 američkih dolara. Taj iznos je isplaćen u okviru programa ”lova na greške”, na osnovu 154 različite prijave, koje je stranica primila u posljednjih 90 dana.

O kakvim se greškama i ranjivostima radi? Iz Sonyja kažu kako ove nagrade pokrivaju otkrivanje grešaka i ranjivosti u vezi samog sistema Playstationa 4, njegovog operativnog sistema, rada dodatnih komponenti i same Playstation mreže.

Sve u svemu, ako ste vješti, ako se smatrate ”etičkim hakerom” i ako ste uz to još i vrstan ”gamer”, ovo bi vam mogla biti odlična prilika da, uz igranje igara na PS4, zaradite i novac. Više informacija možete saznati ovdje: https://hackerone.com/playstation .

PC Chip

Podijeli post