Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Olympus napušta tržište foto-aparata

Olympus napušta tržište foto-aparata

Olympus je objavio planove o tome da se potpuno povuče sa tržišta foto-aparata, a svoju diviziju za fotografisanje će prodati investicionom fondu. Japan Industrial Partners, kompanija koja je od Sony-ja kupila VAIO dviziju, potpisala je memorandum o razumijevanju kojim će Olympus prebaciti svoju diviziju i akcije na pomenuti fond.

Odjeljenje za obradu slika je samo mali dio Olympus-ovog poslovanja, koji je sada u velikoj mjeri fokusiran na proizvodnju medicinske opreme, kao što su endoskopi. Generalni direktor kompanije Yasuo Takeuchi nagovijestio je prošle godine novinarima da se pomenuto odeljenje može naći na listi za prodaju, iako je kompanija kasnije odbacila te komentare.

Olympus ističe da je “sproveo mjere za suočavanje sa izuzetno teškom situacijom na tržištu digitalnih foto-aparata, među kojima je, između ostalog, i naglo smanjenja tržišta izazvano evolucijom pametnih telefona”, ali je zaključeno da napori kompanije nisu bili dovoljnii. Kao što je to bio slučaj s VAIO-om, JIP planira da nastavi poslovanje i razvijaće proizvode koristeći Olympusove brendove kao što su OM-D i Zuiko.

Olympusovo odjeljenje za obradu slika, koja se poslednjih decenija usredsredilo na Micro Four Thirds-format foto-aparata, u posljednje tri godine je bilježilo gubitke. Olympus i JIP planiraju da potpišu konačni sporazum do kraja septembra, a posao bi bi trebalo da bude zaključen krajem ove godine. Finansijski uslovi kupovine još uvijek nisu objavljeni.

The Verge

Podijeli post