Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Apple Watch bi uz dodatak za skeniranje vena postao VR kontroler

Apple Watch bi uz dodatak za skeniranje vena postao VR kontroler

Još u avgustu 2018. Apple je Patentnom odboru SAD-a predao zahtjev za zaštitu tehnologije koji je prošloge sedmice i odobren. Isti opisuje tehnologiju namijenjenu ugradnji u pametne satove, dakle Apple Watch, a koja može uz pomoć svjetlosti iz samog sata i njegove narukvice, te pripadajućih senzora ili infracrvenih kamera, dubinski snimati vene u podlaktici.

No, snimanje vena neće se, kao kod nekih već viđenih rješenja, koristiti za autentifikaciju korisnika, već za nešto sasvim drugo – napredno prepoznavanje pokreta. Kako opisuje autor patenta, praćenjem položaja određenih vena u podlaktici moguće je zaključiti i ponešto o položaju šake i prstiju. Tako se samo praćenjem stanja i promjena u ovom malom dijelu krvnog sistema mogu interpretirati pokreti korisnika, odnosno prevesti ih u naredbe pametnom satu.

Zašto bi to moglo biti važno, pitate se? U patentu se, naime, navodi i primjer u kojem bi se ovakva tehnologija mogla koristiti. Apple zamišlja da bi se pokreti šake i prstiju na ovaj način mogli pretvoriti u naredbe u raznim aplikacijama koje koriste tehnologije virtuelne ili proširene stvarnosti.

Apple Watch bi tako mogao zamijeniti VR kontrolere, odnosno “prebaciti” šaku korisnika, s njenim tačnim položajem, u virtuelni svijet.

Za ove namjene neki su se okrenuli fizičkim kontrolerima, drugi pametnim rukavicama sa senzorima, dok Apple misli da je sasvim dovoljno da korisnik za interakciju s virtuelnim predmetima na ruci nosi tek njihov sat. U kontekstu Apple Glassa, već neko vrijeme najavljivanih pametnih AR naočala koje bi Apple kroz koju godinu mogao plasirati na tržište, pretvaranje Apple Watcha u kontroler i ne zvuči tako nemoguće.

BUG

Podijeli post