Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Macovi prelaze na ARM

Macovi prelaze na ARM

Svjetska developerska konferencija (WWDC) krajem juna bi mogla biti mjesto jedne velike objave od strane Applea. Ona se tiče tranzicije Mac računara s Intela na ARM, čime bi se napravio jedan minijaturni potres na tehnološkoj sceni.

 

Dakle, mogle bi se obistiniti sve glasine o kojima godinama slušamo, što za Intel svakako nije najpovoljnija situacija, no na nju su se svakako pripremili. Ali, Intel je u pozadini ove priče, javnost zanima više kako će ARM bazirani Mac računari izgledati i šta za korisnike to znači. I za malo više od sedam dana to će saznati u potpunosti.

Ova tranzicija san je glavnog izvršnog direktora (CEO) Tima Cooka već neko vrijeme i želi da ostane upamćen po tom vrlo bitnom potezu za kompaniju. Jer, Apple je poznat po tome što voli da se što više posla ipak obavi “kod kuće”.

Sve ovo i nije previše čudno, iPhone i iPad uređaji koriste ARM čipove načinjene upravo u Appleu. Naravno, kad su računari u pitanju, situacija je bitno komplikovanija, ali i izvediva. Kad do toga dođe, brojne će se stvari promijeniti na bolje za Apple.

Dosad je Intel bio taj koji određuje kad dolaze nove generacije procesora, što znači da se Apple morao prilagođavati i na temelju toga plasirati svoje Macove. Identičnu situaciju imaju svi koji posluju s Intelom pa prostora za neke posebne datume predstavljanja računara i nema. A Apple voli sam određivati svoje trendove i detalje oko poslovanja.

Naravno, najbitniji detalji ove težnje prema vlastitim procesorskim rješenjima kriju se u činjenici da Apple želi na adekvatan način ponuditi iOS aplikacije Mac korisnicima. Uz Intel tako nešto ne bi bilo izvedivo na zadovoljavajuć način pa se pojavila potreba okretanja  prema drugim rješenjima.

Ali, kako će sve skupa tačno funkcionisati i izgledati znaćemo  kad se Tim Cook lično obrati svijetu.

Podijeli post