Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

NAUČNICI PROCJENJUJU: u našoj galaksiji možda ima 30-ak tehnološki naprednih civilizacija

NAUČNICI PROCJENJUJU: u našoj galaksiji možda ima 30-ak tehnološki naprednih civilizacija

Moguće je, kažu naučnici iz Nottinghama, da samo u Mliječnom putu ima 36 inteligentnih civilizacija, ali su vjerovatno previše udaljene jedna od druge da bi se mogle međusobno vidjeti i čuti

 

Nova studija objavljena u časopisu The Astrophysical Journal, koju su izradili astrofizičari sa univerziteta u Nottinghamu, kaže kako bi nekoliko desetina civilizacija u našoj galaksiji moglo biti spremno za komunikaciju s nama. Njihove procjene pokušavaju odgovoriti na jedno od najvažnijih pitanja naše civilizacije – da li smo sami u svemiru? – uprkos brojnim izazovima koje takav zadatak nosi.

Naučnici su pokušali pojednostaviti ovaj problem postavljanjem pretpostavke da bi životu bilo gdje u našoj galaksiji moglo trebati oko 5 milijardi godina evolucije da dostigne nivo na kojem može na inteligentan način komunicirati s drugim civilizacijama. Na Zemlji je, od njezinog nastanka do danas, proteklo oko 4,5 milijarde godina, a tehnološki naprednima po ovim kriterijima možemo se smatrati tek u posljednjih 100 godina.

Koristeći podatke o broju zvijezda u Mliječnom putu i njihovom sastavu i starosti, došli su i do svog rezultata: u našoj galaksiji bi trebalo biti 36 aktivnih tehnološki naprednih civilizacija. Svoju su kalkulaciju nazvali “Astrobiološka Kopernikova granica”, a pretpostavljaju da bi u traženju vanzemaljskog života mogla zamijeniti popularnu Drakeovu jednačinu.

Nije sve tako sjajno

Mliječna staza sadrži 250-500 milijardi zvijezda

Međutim, naučnici su uzeli u obzir i veličinu galaksije, pa su tako došli do manje ohrabrujućih podataka (barem za one koji žele da saznaju nešto o vanzemaljskom životu). Računica pokazuje kako je prosječna udaljenost među ovim hipotetičkim civilizacijama oko 17 hiljada svjetlosnih godina, pa će nam biti prilično teško ostvariti kontakt s nekom od njih.

U istraživanju se spominje i mogućnost da su ljudi i trenutno jedina aktivna civilizacija u Mliječnom putu – u zavisnosti od toga koliko napredne civilizacije u prosjeku mogu preživjeti. Ako se nekada u budućnosti susretnemo s naprednim oblikom vanzemaljskog života, onda ćemo biti sigurni da napredne civilizacije poput naše mogu preživjeti više od nekoliko stotina godina prije nego nestanu na ovaj ili onaj način.

Podijeli post