Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Inovacije koje znače: Evolucija brenda u sto slika – Philips muzej

Inovacije koje znače: Evolucija brenda u sto slika – Philips muzej

 

Kako je Philips napredovao od malog proizvođača sijalica u veliku i prestižnu kompaniju?

Tokom posjete Ajndhovenu, rodnom i matičnom gradu preduzeća Philips, imali smo priliku da se prošetamo kroz muzej, gde su predstavljene sve ključne tačke u njihovoj bogatoj istoriji i neki od prepoznatljivih proizvoda koji su rezultat mnogih od preko 150.000 patenata.

Otvoren je šest godina, a za građane Ajndhovena predstavlja obaveznu stanicu i štivo koje se mora znati u prste, jer je Philips ponos juga Holandije. Posvećen je proizvodima koji su promijenili život na bolje, koji su bili revolucionarni, rezultat drugačijeg razmišljanja i doprinijeli zbližavanju tehnike i ljudi.

…Prije 125 godina ljudi nisu imali mnogo svjetla u kućama. Postojale su svijeće, uljane i lampe na gas, kao i vatra iz ognjišta. Kada je Philips počeo sa radom, mnogi su živjeli od jutra do mraka, tj. život bi uglavnom zamirao kada zađe sunce.

Da bi uspjeli na tržištu željnom inovacija, otac Frederik i stariji sin Žerard, pristupili su masovnoj proizvodnji sijalica sa užarenim vlaknom. Nakon što su usavršili proizvodnju, firmi je pristupio mlađi brat Anton, koji se brinuo o prodaji. Za samo nekoliko godina su povećali produkciju na preko milion sijalica, što je značilo dalji razvoj i proširenje. Ubrzo su imali preko hiljadu zaposlenih i bili najveći industrijski poslodavac u zemlji.

Televizijska slijalica, kao i sijalica za radio i X zrake, sastoje se od više-manje sličnih materijala. Zato je za Philips bilo logično da proširi proizvodnju i na te proizvode. U početku su proizvodili samo lampe za radio, a ubrzo su počeli da prave cjelokupne radio-aparate. Prvo su ih pravili iz tri odvojena dijela, da bi ih kasnije spakovali u jednu cjelinu. U prvih pet godina su prodali preko milion radio aparata. U to vrijeme, u kasnim tridesetim, su bili veoma popularni, iako su bili veoma skupi.

Tokom dvadesetih godina dvadesetog vijeka već su počeli sa eksperimentima za televiziju. Ekrani su bili veličine kao sijalice, s tim da su sijalice bile baš velike. Tokom pedesetih su najzad počeli s proizvodnjom televizora. Prvi su imali ekran dijagonale sedam do osam inča. U roku od deset godina su mnogo napredovali u kvalitetu, a potom su došli i televizori u boji, koji su dodatno doprinijeli popularnosti.

1939 godine je Philips predstavio električni brijač. Na prvoj prezentaciji posjetioci su mogli odmah da ga probaju. Momentalno je postigao veliki uspjeh i zaradio nadimak „čelična brada“. Nije bio prvi brijač koji je predstavljen tržištu, ali je bio prvi sa rotirajućom glavom. U to vrijeme je na prostoru SAD postojalo preduzeće Philco, jako sličnog imena, bavilo se proizvodnjom kućnih aparata, i branilo je Philipsu da tako zove svoje brijače u Americi. To je trajalo sve do 1981. godine, kada je Philips kupio Philco. Do tada su brijači nosili ime Norelco.

Prvi Philips usisivač je doživeo svoj debi 1951. godine. U početku su to bili proizvodi koje su pretežno sklapali holandski proizvođači (Van Der Heem), ’64. je izumeo crijevo koje se rotiralo i kabl koji se uvlačio u usisivač. Kada je kupio firmu Van Der Heem, 1972. osnovao je odjeljenje za „njegu“ podova.

U sferi snimača audio i video materijala, Philips je imao uspone i padove. Prva audio kaseta je vidjela svijet 1963. i momentalno postala standard. Možda je doživjela uspjeh zato što nije tražena naknada za licencu. Analogni video rekorder nije postigao uspjeh – preovladao je VHS standard. Philips je imao bolji proizvod, ali nije dobio bitku sa Sony-jem. Kompakt disk (CD) je u izvornoj varijatni imao prečnik od 11,5 cm, iako danas ima 12 cm. Philips je htio da bude manjih dimenzija, ali je preovladala ideja da na jedan nosač zvuka može da se nasnimi Betovenova IX simfonija. Na 11.5 cm staje 60 minuta muzike, a za 74 minuta, koliko traje simfonija, potreban je prečnik od 12 cm. Rupa u sredini CD-a je veličine kao „petoparac“ koji se u Holandiji koristio prije nego što su uveli evro.

Philips je 1973. imao preko 400.000 zaposlenih u više od 40 zemalja. Dio proizvodnje je prenijet u Kinu ’85. godine, dok je sjedište preseljeno u Amsterdam 1997. godine, na opšte negodovanje građana Ajndhovena.

Početak ovog vijeka su počeli sa proizvodnjom kafe aparata Senseo, u saradnji sa firmom Douwe Egberts. Ambilight TV je predstavljen 2004. godine – oko televizora se kreira dodatna svjetlost koja odgovara video sadržaju, čime se bitno olakšava gledanje TV programa. Bitne pomake u zdravstvu su napravili predstavljanjem prvog 3D rendgen skenera.

U novijoj istoriji Philips je kreirao sokovnike, pegle, četkice za zube, bavio se (LED) svjetlošću, solarnim panelima, ne samo radi inovacija, već razumijevanjem ljudskih potreba da bi bili sretni, zdravi i sigurni.

Na samom kraju muzeja su predstavljene neke od vizija za budućnost, uz vjerovanje da se može napredovati samo uz inovacije koje rješavaju srce problema, uz spremnost da se krene težim, ali ispravnim putem…

Podijeli post