Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Vodič za kupovinu laptopa

Vodič za kupovinu laptopa

Laptop (eng. notebook, u prevodu sveska) je prenosni računar relativno malih dimenzija, jednostavan za nošenje i prilagođen za korištenje na različitim mjestima. Danas, predstavlja neizostavan dio svakodnevnog ili poslovnog života većine ljudi.

Ukratko ćemo objasniti koje su najbitnije karakteristike laptopa koje svaki kupac treba da zna prilikom odabira i kupovine pravog modela.

Danas na tržištu postoji veliki broj modela laptopa koji se međusobno razlikuju po veličini, karakteristikama i cijeni, što kod odabira pravog laptopa za krajnjeg korisnika predstavlja veliki izazov.

VELIČINA EKRANA

Prije nego odabarete bilo šta drugo, trebate odlučiti o veličini ekrana. Veličine ekrana se, večinom, kreću od 11“ do 18“, i ovisno o namjeni laptopa, veličina ekrana može dosta utjecati na vaš izbor. Npr. u slučaju da na laptopu namjeravate raditi u AutoCad-u, 3D studio Max, onda bi logičan odabir za Vas bio ekran veličine 17.3“. U slučaju da Vam je važno da je laptop lagan i jednostavan za prenošenje, onda Vam treba laptop čija veličina ekrana ne prelazi 13.3“. Imajte na umu da je danas standardna veličina ekrana 15.6“ i predstavlja najveću ponudu svih proizvođača laptopa.

REZOLUCIJA

Veća rezolucija znači bolju kvalitetu slike. Rezolucija se mjeri u pikselima (px), horizontalna x vertikalna.

  • 1366 x 768px – poznata kao HD. Predstavlja standard i najčešća je rezolucija kod laptopa danas.
  • 1600 x 900px – poznata kao HD+. Izvrsna za osnovno igranje, gledanje filmova.
  • 1920 x 1080px – poznata kao Full HD. Izvrsno za gledanje blu-ray filmova u Full HD rezoluciji bez gubitka detalja u prikazu slike.
  • 2560 x 1600px i 2880 x 1800px – rezolucija koja se najčešće može naći u Apple laptopima 13.3“ i 15.6“ sa Retina ekranom.
  • 2560 x 1440px i 3200 x 1800px – poznata kao QHD (Quad HD, QHD+). Ekstremno velika gustoća piksela reprodukuje zapajunjuće realnu i oštru sliku kao i tekst. Idealan za profesionalce, naročito one koji se bave obradom fotografije i grafikom.
  • 3840 x 2160px – 4K UHD ili Ultra High Definition počinje da se nameće kao standard kod jačih gamerskih modela tipa Lenovo Y50 UHD i drugih. U narednom periodu se očekuje veća ekspanzija modela sa ovom trenutno najjačom rezolucijom koja se koristi kod laptop računara.

PROCESOR

Procesor je mozak vašeg računara i on je taj koji odlučuje kako i šta treba da se radi na Vašem računaru. Što je procesor jači (podrazumijeva se da je i cjenovno skuplji), performanse samog računara će biti bolje i jače u cjelini. Snaga procesora se mjeri u megahercima (MHz) odnosno gigahercima (GHz), u ovisnosti kako je napisano.

Dva glavna i ozbiljna proizvođača procesora su Intel i AMD i svaki od njih nudi širok izbor različitih procesora, u skladu sa namjenom. Kod Intel procesora imamo Celeron i Pentium procesore koji su idealni za svakodnevne zadatke i opću namjenu, do Core i3, i5, i7 procesora koji imaju odlične performanse i najčešće se mogu naći u kategoriji laptopa za poslovnu i profesionalnu upotrebu. Kod AMD procesora imamo jednostavne – A4 modele za svakodnevne zadatke do AMD FX serije koji imaju dosta snažne performanse.

RAM

RAM je memorija na računaru – više memorije znači veće mogućnosti nesmetanog rada u više aplikacija istovremeno. Računar danas u prosjeku ima 4GB RAM radne memorije i to se smatra standardom. Za ozbiljne poslovne zadatke, npr. Laptopi za profesionalnu upotrebu ili igrački modeli bi trebali imati RAM od minimalno 8GB.

HARD DISK (SKLADIŠNI PROSTOR)

Hard disk je skladišni prostor za vaše podatke (slike, video, programi, itd). Danas je najčešća vrsta memorije za pohranu podataka HDD (Hard Disk Drive) a koji se koristi kod većine dostupnih uređaja.

Nerijetko laptopi danas dolaze i sa SSD hard diskovima (Solid State Drive). Ovi hard diskovi nemaju mehaničkih dijelova i mnogo su brži od klasičnog HDD-a. Njihova prednost, pored brzine, jeste manji utrošak energije, čime se vijek trajanja baterije na laptopu produžuje. Njihov nedostatak je manji kapacitet i nešto veće cijene.

GRAFIČKA KARTICA

Osnovna podjela grafičkih kartica kod laptopa je na: integrirane (dijeli sistemsku memoriju) i one koje nisu integrirane. Integrirane grafičke kartice su najčešće dovoljne, kako za osnovno korištenje, tako i za multimediju i igranje boljih igrica. Ipak, grafičke kartice koje nisu integrirane (AMD ili nVidia), će vam sigurno pružiti puno bolje performanse.

Kao i kod procesora, postoje high-end i low-end grafičke kartice. Nvidia, kao i AMD, kategorizira svoje grafičke kartice u listu i tačno piše koje su low, a koje high-end. Općenito će najbolji laptopi imati najbolje grafičke kartice, a u onim najskupljim snaga će možda biti dva puta veća. Pravilo je da igrački modeli laptopa imaju high-end grafiku.

OPERATIVNI SISTEM

Operativni sistem je srce vašeg laptopa. Operativni sistem je skup programa i rutina odgovoran za kontrolu i upravljanje vašim laptopom. Većina operativnih sistema dolaze sa grafičkim korisničkim interfejsom, a jedni od najpopularnijih su:

Windows operativni sistem – Operativni sistema u vlasništvu kompanije Microsoft, koji danas (2015.) opslužuje preko 70% svjetskog tržišta. Iz tog razloga, ovaj operativni sistem je postao sinonim za kućni računar.

Linux operativni sistem – Linux je jedan od najpoznatijih primjera slobodnog software-a i razvoja putem otvorenog koda, a iza njega stoji neprofitna organizacija po imenu Canonical. Za razliku od drugih operativnih sistema (kao npr. Windowsa i Mac OS-a) njegov kod je dostupan javnosti i svako ima pravo da ga slobodno koristi, mijenja i redistributira. Kada se spominje Linux, često možete čuti naziv Ubuntu, što je ustvari Linux distribucija, tj. verzija Linux operativnog sistema.

MAC operativni sistem – MAC OS je operativni sistem za Apple Macintosh računare. Glavni rival MAC operativnom sistemu je operativni sistem Windows. Idealni su, kako za kućnu, tako i za poslovnu upotrebu. Filmska i muzička industrija najviše koriste ovu vrstu operativnog sistema.

Chrome operativni sistem – Operativni sistem Krom (eng. Chrome) je baziran na Linuxu i projektovan je da radi isključivo na web aplikacijama. Predstavljen je javnosti 2009. godine, a iza ovog operativnog sistema stoji kompanija Google. Namijenjen je korisnicima koji računar koriste isključivo preko interneta. Chrome operativni sistem se isporučuje sa netbook-ovima, i ako su vaše potrebe surfanje internetom, provjera e-mailova, praćenje društvenih mreža i djeljenje fotografija sa prijateljima, onda je ovo odličan operativni sistem za vas.

BATERIJA ZA LAPTOP

Iako danas postoje baterije na laptopima koje bez ponovnog punjenja mogu izdržati do 10 radnih sati uz otimalne uslove korištenja, ipak kod većine laptopa to je potpuno drugačije. Kapacitet same baterije diktira njenu jačinu i izdržljivost, tako da danas imamo pojmove koji se vežu za kapacitet baterije, kao što su: 4-ćelijska, 6-ćelijska i sl. Međutim, trebate znati da ako na laptopu radite zahtjevne operacije u kojma se procesor koristiti do maximuma – rezolucija na najvećem nivou, osvjetljenje također, koristi se optički uređaj – tada dolazi do bržeg pražnjenja baterije.

PORTOVI I POVEZIVANJE

Ovo su najčešće vrste portova i priključci koji se mogu naći na laptopima danas:

USB 2.0 – je zaslužan za komunikaciju laptopa sa vašim vanjskim uređajima kao što su: usb stik, eksterni disk, džojstik, pametni telefon, MP3 player i ostali pribor.

USB 3.0 – suštinski isti priključak kao i USB 2.0. s tim da ima brži protok informacija i predstavlja novu verziju USB 2.0

HDMI – poznat kao audio/video kabal napredne generacije. Jednostavno rečeno, radi se o skupu digitalnih konektora u kablu koji nose signal visoke definicije i nekoliko digitalnih audio kanala.

Čitač kartica – većina laptopa su u mogućnosti čitati sve formate memorijskih kartica, kao što su npr. SDHC, SDXC, micoSDHC i sl.

RJ 45 – kako ga popularno zovu mrežni priključak koji služi za spajanje na LAN uz pomoć UTP kabla.

Audio kombo priključak – služi za povezivanje slušalica, mikrofona ili dodatnih zvučnika na laptop.

Podijeli post