Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

NASA na Marsu: “Krtica” konačno probila koru Crvene planete

NASA na Marsu: “Krtica” konačno probila koru Crvene planete

NASA je u maju 2018. godine lansirala raketu koja je do Marsa odnijela InSight sondu, čiji je zadatak da što detaljnije istraži ovu planetu.

 

Tako se NASA još jednom vratila na Mars, te je iz baze Vandenberg u Kaliforniji lansirana nova sonda čije je puno ime “Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport”, to jest Mars InSight. Raketa je do Crvene planete stigla u novembru 2018, te na površinu spustila sondu, nešto sjevernije od Marsovog ekvatora.

InSight sonda je u tom trenutku započela svoju misiju, te kopanje i istraživanje zemljišta na Marsu, slojeva, sastava i geodetskih aktivnosti. Cilj istraživanja je izučavanje nastanka, kako ove planete, tako i čitavog Solarnog sistema. Sonda ima mogućnost da svoje senzore pošalje do pet metara u dubinu, gdje počinje sa mjerenjem temperature, vibracije, te seizmičkih aktivnosti. Prednost je u tome što su uslovi na Marsu vjerovatno i danas slični onima od prije više miliona godina, što znači da postoji mogućnost da nisu uništeni svi tragovi koji bi mogli da osvijetle postanak čitavog Sunčevog sistema.

Jedan InSight instrument je sve do sada bezuspješno pokušavao da probije koru planete, a u pitanju je takozvana „krtica za mjerenje temperature“. Za instrument je zadužen Njemački svemirski centar (DLR), a njegovi eksperti su nakon godinu dana pokušavanja instrument konačno uspjeli da smjeste na planiranu poziciju. „Krtica“ bi dalje trebalo da nastavi sama, te da automatski ode još dublje, pa ostaje da se vidi hoće li to učiniti prije pješčane oluje koja se uskoro očekuje na ovoj planeti.

Yahoo

Podijeli post