Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

WhatsApp: Unaprjeđenja i važna ažuriranja

WhatsApp: Unaprjeđenja i važna ažuriranja

Poslije nekoliko uspješnih ažuriranja, WhatsApp testira još jedu važnu opciju koja bi trebalo da proširi djelovanje end-to-end enkripcije, te dodatno osigura čuvanje poruka. U pitanju je funkcija koja povezuje sve uređaje na kojima se koristi ova platforma, i to tako da komunikacija bude još sigurnija nego prije.

 

Svijet komunikacije se ubrzano mijenja, i oni koji stoje iza WhatsApp platforme to dobro znaju – mnogi korisnici na svojim telefonima imaju i po nekoliko aplikacija za razmjenjivanje poruka, a notifikacije im omogućavaju da svim razgovorima upravljaju bez problema. Iako se kao direktne alternative najprije prepoznaju Signal, Telegram i Wickr, najveća opasnost za WhatsApp dominaciju dolazi od Facebook Messenger-a, Apple iMessage, te RCS koji je tu da zamjeni SMS poruke.

Tako su najveći WhatsApp problem ograničenja koja postoje kada korisnici mijenjaju uređaje, a uprkos tome što postoje i web, te desktop varijante aplikacije. Naime, Signal i iMessage nemaju ovakva ograničenja, te omogućavaju jednostavan prelazak sa jednog uređaja na drugi. WhatsApp tu zakazuje, pa, na primer, nema iPad verziju aplikacije. To bi uskoro moglo da se promijeni, budući da posljednji izvještaji ukazuju na to da WhatsApp radi na boljoj kompatibilnosti sa svim uređajima.

 

Na novoj funkcionalnosti se radi više od godinu dana, a u pitanju je povezivanje uređaja koje bi trebalo da dođe umjesto varijante koja nudi tek mogućnost da se sa nekog drugog uređaja pregledaju poruke sa telefona. Još uvek nema detaljnih informacija kako će proces izgledati u praksi, ali se čini da će biti neophodno da se stare poruke eksportuju na druge uređaje koji se koriste, ili na cloud.

Izazov je u tome da se jednostavna funkcija koja već postoji u okviru drugih platformi dobro uklopi sa end-to-end enkripcijom. Jasno je da ne osećaju svi korisnici potrebu za ovom funkcijom, te da će većina nastaviti da WhatsApp koristi samo na telefonu, ali će milioni ipak iskoristiti to što će end-to-end enkriptovanu komunikaciju moći da presele i na druge platforme.

Forbes

Podijeli post