Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Najavljena serijska proizvodnja električnog kamiona Tesla Semi

Najavljena serijska proizvodnja električnog kamiona Tesla Semi

Nakon što je Elon Musk poslao svojim saradnicima u Tesli e-mail s najavom pokretanja serijske proizvodnje prvog električnog kamiona, isti je vrlo brzo procurio u javnost. Investitori su reagovali na ovu pozitivnu vijest i podigli cijenu Tesline dionice na rekordan nivo

Elon Musk ovih je dana radnicima Tesle poslao e-mail u kojem objavljuje da je došlo vrijeme da njihov prvi potpuno električni kamion, Tesla Semi, uđe u fazu masovne serijske proizvodnje. Ovaj interni dopis nekako je došao do novinara Reutersa, pa završio u javnosti, a nedugo zatim sam Musk na Twitteru je potvrdio da je riječ o autentičnom e-mailu – tj, da će Tesla Semi zaista uskoro u serijsku proizvodnju.

Proizvodnja baterije i pogonskog sistema odvijaće se u tvornici Gigafactory u Nevadi, dok će drugi dijelovi dolaziti iz njihovih ostalih pogona u SAD-u.

Tesla Semi biće kamion futurističkog izgleda s planiranim dometom s jednim punjenjem baterija od oko 800 kilometara, i to uz maksimalno opterećenje pri brzini vožnje na auto-putu. Ubrzanje praznog kamiona od 0 do 100 km/h će mjeriti tek 5 sekundi, a najveća nosivost tereta u poluprikolici trebala bi mu biti 36.300 kg. Pogoniće ga četiri snažna elektromotora, a imaće i mogućnost poluautonomne vožnje.

Osim ove najave, posljednjih dana oko Tesle se vrte i špekulacije o mogućoj skoroj objavi “revolucionarnog” napretka u razvoju baterija. Musk bi, kažu upućeni, u narednom periodu mogao predstaviti novu bateriju za električna vozila koja je u stanju izdržati milijon milja (1,6 milijona kilometara) bez značajnijeg degradiranja kapaciteta. To bi značilo da će Teslina vozila, s novom tehnologijom, biti još efikasnija, dugotrajnija i samim tim još nekoliko koraka ispred konkurencije.

 

Tesla kao najvrjedniji proizvođač automobila

Sve ove pozitivne vijesti oko Tesle nagnale su i investitore na kupovinu njihovih dionica, kojima je cijena već sada viša od 1.000 američkih dolara. Prelaskom preko tog praga oboren je novi rekord za tržišnu vrijednost ove kompanije, koja je time postala i najvrjedniji proizvođač automobila u svijetu.
S prvog je mjesta, s valuacijom od oko 185 milijardi dolara, prestigla do sada vodeću Toyotu. Zanimljivo, američki mediji ističu kako Tesla sada na berzi vrijedi više nego “ponos” njihove industrije, General Motors, Ford i Fiat Chrysler – zajedno.

Podijeli post