Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Snima se prvi film sa robotom u glavnoj ulozi

Snima se prvi film sa robotom u glavnoj ulozi

Erica je prva glumica-robot sa vještačkom inteligencijom koja je dobila glavnu ulogu u holivudskom naučno-fantastičnom filmu

Dvije američke i jedna belgijska producentska kuća dale su zeleno svjetlo za snimanje holivudskog dugometražnog filma “b”, u kojem će glavnu ulogu tumačiti – vještačkom inteligencijom pokretani robot (odnosno robotica). Njeno je ime Erica, a razvili su je prije nekoliko godina japanski robotičari Hiroshi Ishiguro i Kohei Ogawa kao humanoidnog robota koji im je služio za proučavanje interakcije ljudi i računara.

Trenirala kao pravi glumci

U međuvremenu je Erica dobila mogućnosti izražavanja emocija, a trenirana je i na glumačkim metodama, sistemu za obučavanje glumaca legendarnog glumca, reditelja i teatrologa Konstantina Stanislavskog.

Ovaj sistem se koristi i za podučavanje ljudskih glumaca, a ističe se po tome što glumac, da bi se uživio u neku situaciju, ne mora imati direktno iskustvo u toj životnoj situaciji već mora motivaciju i osjećanja pronaći “u sebi”. Shodno tome, i Erica, čija vještačka inteligencija takođe nema mnogo iskustva, polako uči da pokazuje emocije i prilagođava ih stvarnim situacijama.

Kako ova robo-glumica otprilike izgleda u “akciji”, možete pogledati u nešto starijem demo videu koji je služio prikazivanju mogućnosti ove robotske tehnologije.

Naučno-fantastični film “b” koštaće oko 70 miliona dolara, a govoriće o naučniku koji je otkrio program za stvaranje savršene ljudske DNK. Na osnovu toga, on stvara inteligentnog robota kojeg tumači Erica, i pomaže joj u bijegu iz laboratorije u stvarni svijet. Dio filma već je snimljen u Japanu prošle godine, a produkcija će se nastaviti snimanjem ostatka filma u Evropi, u junu sljedeće godine.

BUG

Podijeli post