Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Dubai: Marsovski grad u pustinji

Dubai: Marsovski grad u pustinji

Dubai je već poznat kao mjesto koje podržava inovacije, a to što se nalazi usred pustinje ostavlja dovoljno prostora za eksperimentisanje. Tako se napravilo prostora i za možda najneobičniji arhitektonski projekat do sada, a nacrti podsjećaju na plan za snimanje nekog naučno-fantastičnog filma.

Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su 2017. godine da planiraju da kolonizuju Mars u narednih sto godina, pa arhitekte već razmišljaju o budućim marsovskim gradovima. Jedan bi uskoro mogao da se nađe u pustinji nadomak Dubaija, te da ponese ime Mars Science City. Planirano je da se raširi na 176 hiljada kvadratnih metara, što je oko 30 prosječnih fudbalskih igrališta, a za izgradnju je izdvojeno 135 miliona dolara.

Grad je zamišljen kao centar koji će poslužiti za razvijanje tehnologije koja je potrebna za kolonizovanje Crvene planete, a od arhitekata iz Bjarke Ingels Group je zatraženo da projektuju prototip grada koji bi mogao da se izgradi na Marsu, i da ga potom prilagode uslovima gradnje u zemaljskoj pustinji. Prvo su se fokusirali na to da prostor učine pogodnim za život, a u okruženju koje život ne podržava, budući da Mars ima tanku atmosferu, tako da nema zaštite od štetne radijacije, te niske temperature koje idu do -63 stepena Celzijusove skale.

Neke druge lokacije na Zemlji već su služile za podražavanje uslova na drugim planetama, poput stanice Concordia na Antarktiku, te pustinje Mohave u Kaliforniji u kojoj su testirani roveri koji su dizajnirani za put na Mars. Za slične eksperimente uskoro bi mogao da posluži i Mars Science City u Arabijskoj pustinji nadomak Dubaija, koji bi mogao da motiviše i naredne generacije i tako ih pogura na put ka Marsu.

 

CNN

Podijeli post