Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Mac računari sa Apple čipovima se očekuju naredne godine

Mac računari sa Apple čipovima se očekuju naredne godine

Prema izvještaju Bloomberga, Apple planira da 2021. godine predstavi Mac računare sa sopstvenim procesorima. Prema navodima iz izvještaja, koji citira izvore bliske Apple-u, kompanija radi na tri različita procesora.

Procesori su zasnovani na narednim Bionic A14 čipovima, ali su mnogo brži. Kada su u pitanju uređaji koji će ih dobiti, procesori se očekuju na bar jednom Mac računaru naredne godine.

Čipovi su zasnovani na ARM arhitekturi, a proizvodiće ih Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Pomenuta kompanija proizvodi i čipove za iPhone i iPad uređaje.

Prvi čipovi za Mac računare, sa Apple brendiranjem, će imati osam jezgara visokih performansi i bar četiri energetski efikasna jezgra. Apple bi u budućnosti mogao kreirati i procesore sa više od 12 jezgara, prema navodima iz izvještaja.

Za sada nije poznato koji Apple uređaj će prvi dobiti novi procesor, a Bloombergov izvještaj sugeriše da će to biti novi laptop.

Apple trenutno koristi Intelove čipove u svojim Mac, iMac i MacBook linijama uređaja. Prelazak na čipove sopstvene proizvodnje bi kompaniji trebalo da omogući bolju kontrolu nad performansama svojih uređaja. Takođe, ovo će Apple-u olakšati objedinjavanje svog ekosistema aplikacija, na čemu kompanija već neko vrijeme već radi.

Bloombergov izvještaj takođe napominje da bi Apple mogao promjeniti ili odložiti svoje planove zbog kompleksnosti projekta. S druge strane, kompanija bi najranije ove godine mogla objaviti Mac uređaj sa procesorom iz svojih proizvodnih pogona, što je bio i prvobitni plan kompanije. Ovo bi se takođe poklopilo i sa nedavnim prognozama Apple analitičara Ming-Chi Kua.

Izvor: Bloomberg

Podijeli post