Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Kinezi istražuju 6G mrežu

Kinezi istražuju 6G mrežu

U Kini se trenutno proučava tehnologija koja će da čini osnovu 6G mreže. Ovo rade stručnjaci iz kineske kompanije Xiaomi, a generalni direktor i osnivač kompanije Lej Đuen nije želio da otkriva detalje preliminarnih testiranja. Istakao je, međutim, da će važan uslov za razvoj tehnologije 6G biti uspostavljanje široke satelitske internet mreže.

„Nisu dovoljne samo bazne stanice i sateliti. Neophodna je podrška terminala iz svih mjesta. Predstoji nam mnogo istraživanja u toj oblasti, ali Xiaomi ne planira da direktno učestvuje u komercijalnom korištenju aerokosmičkog prostora“, rekao Đuen.

Pritom, Lej Đuen je istakao da su pandemija virusa korona i veliki broj pristalica teorija zavjere negativno uticali na razvoj 5G mreže, ali da će kompanija nastaviti da razvija tu sferu, kao i da će proizvoditi pametne telefone koji će podržavati mrežu pete generacije.

Prema rečima direktora kineske kompanije, krajem 2020. godine „Xiaomi“ će prestati da proizvodi pametne telefone koji podržavaju 4G mrežu za kinesko tržište. „Xiaomi“ trenutno pravi zalihe tih uređaja.

U narednim mjesecima kompanija će se fokusirati na razvoj 5G uređaja, razvoj satelitskog interneta i istraživanje 6G mreže. Lej Đuen je istakao da će uvođenje 5G mreže značajno poboljšati živote ljudi.

ITNetwork

Podijeli post