Dobrodošli na novi web shopPROVJERI PONUDU

Nvidia predstavila novu Ampere GPU arhitekturu za profesionalne grafičke kartice

Nvidia predstavila novu Ampere GPU arhitekturu za profesionalne grafičke kartice

Vjerovatno se svi još uvijek sjećamo ne tako davnih vremena, kada je na tržištu vladala ogromna potražnja za grafičkim karticama. Potražnja je porasla do tog nivoa  da proizvođači nisu stigli proizvoditi i isporučivati nove grafičke kartice, a razlog svemu bilo je rudarenje kriptovalute.

Iako se priča s kriptovalutama smirila i potražnja za grafičkim karticama je uveliko pala, činjenica je da će se snaga grafičkih kartica u budućnosti koristiti za razna istraživanja i testiranja. Između ostalog, neke će laboratorije nove grafičke kartice koristiti u borbi protiv korona virusa, na način da će iskoristiti snagu kartica za istraživanje i obradu podataka.

Nvidia je ovih dana napravila jedan mudar potez i korak u smjeru koji će sigurno pomoći daljnjem razvoju poslovanja i tržišta. Naime, iz poznate tehnološke kompanije odlučili su predstaviti novu 7-nanometarsku arhitekturu – koja će krasiti nove profesionalne grafičke kartice u budućnosti. Nova arhitektura bazirana je na 7-nanometarskoj tehnologiji, a sadržava čak 54 milijardi tranzistora.

Nova arhitektura za grafičke kartice nosi naziv Ampere GPU i prema svemu sudeći prvi bi se puta mogla pojaviti u novoj profesionalnoj grafičkoj kartici Tesla A100. Naravno, novi proizvodni proces omogućio je razna poboljšanja – pa će nove grafičke kartice postizati još bolje rezultate. Uz 54 milijardi tranzistora, tu je 6912 Cuda FP32 jezgri, 3456 FC Cuda jezgri kao i 422 Tensor jezgre treće generacije.

Tesla A100 korisnicima će ponuditi vrhunske performanse, koje su znatno bolje od prethodne generacije. Korisnici će na raspolaganju imati SMX3 format u kombinaciji s TDP-om od 400 W. Takođe, biće tu čak 40 GB HBM2 memorije koja je nedavno predstavljena, a podržavaće i NVLink treće generacije (omogućeno brzo spajanje GPU-a od čak 600 GB/s).

Ovim će se performansama moći postizati čak 20 puta bolji rezultati u odnosu na prošle generacije, u području AI. Među prvim zainteresovanim klijentima je američk Nacionalna laboratorija Argonne – koji će vrlo vjerovatno snagu ove nove arhitekture koristiti za istraživanja vezana uz koronavirus. Vjerujemo kako će zahvaljujući modernoj tehnologiji i procesima izrade – uživati u korištenju performansi uređaja.

 

PC Chip

Podijeli post